Hur får man hjälp?

För att få hjälp med psykiska besvär så gäller det först och främst att förstå sig själv och vad man går igenom. Lider man av en störning? Känner man sig onormal och sjuk? Är man tillfälligt deprimerad eller orkeslös? Oavsett vad det är man upplever så är det alltid bra att prata med någon. Denna person kan vara en vän, en familjemedlem eller någon helt okänd person. Om man kännmhg165_group-therapy-mental-illness_fser att man behöver professionell hjälp så bör man vända sig till en psykiatriker eller en terapeut, beroende på vad det är för typ av besvär man har.

Genom att prata med någon som är utbildad i mental ohälsa så kan man få reda på om man lider utav en störning eller en allvarligare sjukdom. Ibland kan det vara så att man bara behöver prata av sig hos en psykolog för att klara av vardagen bättre. Detta är något som är väldigt underskattat hos de flesta människor. Att prata med en psykolog kan vara nyttigt för en normalt fungerande och relativt välmående person också.

Om det visar sig att man har en allvarligare störning så kan en terapeut eller psykolog hänvisa dig till olika typer av behandlingar för dina besvär. Som tur är så finns det en hel del forskning i dessa ämnen vilket har bidragit till läkemedel som kan bota eller lindra de flesta besvär. Vad man bör tänka på är att alla människor som man pratar med och som bedömer ditt tillstånd endast är människor och inga allsmäktiga eller allvetande varelser som du kan lita på till 100%. Med andra ord, ta inte alltid någons ord för konkret sanning utan känn efter själv och lita på din intuition. Försök också se till att du får en annan åsikt en den första. Att vända sig till flera olika terapeuter eller psykiatriker för att bedöma ditt tillstånd är högst rekommenderat.